נשירת שיער בגיל צעיר - סיבות לנשירה בגיל ההתבגרות ובגילאי העשרים ומה ניתן לעשות
- מיכל בר
- לפני 3 ימים
- זמן קריאה 4 דקות

נשירת שיער בגיל צעיר אצל נשים וגברים, ואפילו נערות ונערים, היא בעיה יותר נפוצה ממה שנהוג לחשוב.
אמנם נשירת שיער בגיל 20 ומטה היא תופעה פחות שכיחה כמובן ביחס לנשירה אצל מבוגרים, אבל היא בהחלט קיימת ומשפיע על חייהם של רבים ורבות.
אובדן שיער היא תופעה לא פשוטה להתמודדות לכל אחד, ועל אחת כמה וכמה כשהיא מופיעה אצל אנשים צעירים, ובעיקר בקרב נערות ונשים צעירות.
נשירת שיער אצל בני נוער יכולה להשפיע עמוקות על הביטחון העצמי ולהוות גורם למבוכה ובושה, לפעמים עד כדי פגיעה בבריאות הנפשית והיכולות החברתיות.
אז מה עושים? קודם כל נושמים עמוק, נרגעים, ומתחילים לחקור על שיטות למניעה וטיפול בנשירה בגיל צעיר. כצעד ראשון, בשורות הבאות נרכז פה מידע חשוב על התופעה.
נלמד איך לזהות סימנים מוקדמים של נשירת שיער פתאומית בקרב מתבגרים וצעירים, נדבר על הגורמים האפשריים לבעיה, ונציע כמובן מספר פתרונות לטיפול ומניעה.
מהם התסמינים של נשירת שיער בגיל צעיר?
הסימפטומים של נשירת שיער בגיל ההתבגרות משתנים בהתאם למגדר, לנסיבות האישיות ולסיבות שבגינן התופעה התפתחה.
התסמינים יכולים להיות היווצרות של מעין "טלאים" נטולי שיער בראש, דילול שיער, נסיגת קוו השיער בקדמת הראש או בצדדים ואובדן שיער בקודקוד הראש.
סימנים מחשידים נוספים לנשירה מוגזמת בגיל צעיר קשורים למצב הקרקפת, למשל: קילופי עור, קשקשים, יובש או שומניות ותחושות עקצוץ או גרד.
חשוב שלא להתעלם מהתסמינים האלו. ככל שמקדימים לטפל בתופעה, כך יעלו סיכויי הצלחה לפתרון הבעיה. זיהוי מוקדם ואיתור הסימפטומים לנשירת שיער בגילאים צעירים יכול לעשות הבדל עצום.
אז אם שמים לב למשל להצטברות חריגה של שערות בפתח הניקוז במקלחת, על המסרק, הכרית או אפילו הבגדים, יש לגשת בהקדם לקבלת אבחון וייעוץ מקצועי.

מה גורם לשיער לנשור בגיל צעיר?
במקרים רבים, נשירת שיער בכל גיל ובפרט בגילאים צעירים מתרחשת לא מסיבה אחת אלא משילוב של כמה סיבות שונות.
להלן רשימת הגורמים לנשירת שיער בגיל צעיר:
הורמונים משתוללים
הגורם הנפוץ ביותר לאובדן שיער בגיל ההתבגרות ובגילאי העשרים נעוץ כנראה בשינויים ההורמונליים שמתרחשים בתקופה זו בחיי האדם הצעיר.
בתקופה זו בחיים, גוף המתבגר או האדם הצעיר עובר שינויים וטלטלות פסיכו-פיזיולוגיות מרחיקות לכת, לא מעט בזכות הפעילות ההורמונלית הענפה שמתרחשת בגוף בגילאים האלו.
ההורמונים משחקים תפקיד מפתח בתהליכי ההתבגרות והגדילה, ולכן חוסר איזון הורמונלי הוא עניין נפוץ ואפילו די נורמלי במיוחד בגילאי העשרה.
יחד עם זאת, לפעמים חסר האיזון מגיע לרמות חריגות שפוגעות בין היתר גם בבריאות העור והשיער.
תת תזונה וחסרים תזונתיים
תזונה בעייתית ולא מספיק מגוונת היא הגורם מספר 1 לחסרים תזונתיים ברכיבים חיוניים כמו ויטמינים ומינרלים, ואילו חסך תזונתי הוא גורם סיכון מרכזי להתדלדלות השיער, נשירה מוקדמת והתקרחות בגיל צעיר.
צריכה של ג'אנק פוד, מזון מעובד וחטיפים בכמויות ותדירות גבוהה יכולה להוביל לחסך בולט ברכיבים חיוניים כמו ויטמינים כמו 12B ומינרלים כמו אבץ ומגנזיום.
בהתחשב שמתבגרים ואנשים צעירים, אם נאמר את זה בעדינות, לא תמיד מקפידים על תזונה נכונה ומאוזנת, הסיכון למחסור ברכיבים חיוניים רק גובר בגילאים צעירים.
תנודות במצב הרוח והפרעות נפשיות-רגשיות
אחת מהסיבות לנשירת שיער בגיל צעיר היא מצב נפשי-רגשי לא מאוזן והפרעות במצב הרוח, כמו למשל מתח ולחץ נפשי, חרדה ודיכאון.
לפעמים הנשירה הפתאומית יכולה להיגרם מאירוע טראומטי חד-פעמי או ממצב ממושך של סטרס.
נשירה על רקע מנטלי פוגעת גם במבוגרים, אבל מדובר בגורם סיכון משמעותי אף יותר בגילאים צעירים יותר בגלל התנודתיות הרגשית שמאפיינת אותם.
מחלות רקע וטיפול תרופתי
מצבים בריאותיים כמו תת-פעילות בבלוטת התריס, זאבת, תסמונת קדם וסתית, ותסמונת השחלות הפוליציסטיות יכולים להשפיע לרעה בין היתר על מנגנוני צמיחה השיער.
מתבגרים ואנשים צעירים שסובלים מההפרעות האלו או ממצבים רפואיים אחרים עלולים לחוות תופעות שקשורות בשיער, כמו נשירה והתקרחות מוקדמת.
לפעמים הבעיה תהיה נעוצה לאו דווקא בהפרעה עצמה אלא בטיפול התרופתי שנוטלים עבורה.
בכל מקרה, הסיבה לכך שמחלות ותרופות יכולות לפגוע בתקינות השיער לרוב חוזרת לעניין ההורמונלי, כלומר הן עלולות לשבש את תפקוד המערכת ההורמונלית ולכן גם את תהליכי בניין השיער.
מתיחת יתר וטיפול אגרסיבי בשיער
ההתעסקות עם המראה החיצוני תופסת חלק מרכזי בחייהם של בני נוער וצעירים, מה שגורם להם לפעמים לאמץ הרגלי טיפוח שלא תמיד מיטיבים עם השיער, בלשון המעטה.
עיצוב יתר של השיער באמצעות תסרוקות בעייתיות שכרוכות במתיחה הדוקה מדי שלו לאחור, או שימוש תדיר במחליקים ותכשירים עמוסי כימיקליים מזיקים, יכולים לגרום לנזק ממשי לעור הקרקפת ולזקיקי השערות.
היסטוריה משפחתית וגנטיקה
כמו במקרה של נשירה והתקרחות אצל מבוגרים, אובדן יתר של שיער בגיל צעיר יכולה להיות גם עניין שקשור בגנטיקה שלנו.
מחקרים מראים שהסימנים המוקדמים להתקרחות גברית טיפוסית (Male-pattern baldness/MPB) מופיעים בכ-25% מהמקרים עוד לפני גיל 21.
גם להתקרחות נשית טיפוסית (Female-pattern baldness/FPB) יש סיבות גנטיות, אבל מדובר בתופעה פחות שכיחה.

מה מומלץ לאכול כשיש נשירת שיער בגיל צעיר?
כדי לספק לגוף את מכלול הרכיבים התזונתיים שחשובים לבניית השערה ולתפקוד התקין של מנגנוני הצמיחה, צריך להקפיד על תפריט יומי מגוון ועשיר בירקות, פירות וחלבונים איכותיים.
לצד זה, מומלץ לקחת תוספי תזונה לשיער של FLAWLESS. מדובר בסוכריות ג'לי בטעמים נהדרים שמכילות את כל החומרים שחיוניים ל"הנעת" התהליכים ומנגנוני תמיחת השיער:
מינרלים חשובים כמו אבץ, יוד וכולין
יחידות קולגן לתוספת חלבון לשיער
איך מטפלים בנשירת שיער שמתחילה בגיל צעיר?
אז הבנו מה יכול לגרום לנשירת שיער בגיל צעיר. אבל שאלת מיליון הדולר היא איך להתמודד עם נשירת שיער בגיל ההתבגרות או בגילאי העשרים המוקדמות.
כבר הסברנו מקודם שלשמירה על תזונה מגוונת ועשירה תוך תיסוף עם מוצרים טבעיים לשיער כמו הטבליות של FLAWLESS יכולה לעשות פלאים לשיער דליל, נושר ושביר.
אבל מה לגבי נשירה שנגרמת ממצבים אחרים מלבד תזונה לקויה?
בטבלה הבאה פירטנו את שיטות הטיפול המומלצות לפי סוג הבעיה:
גורם לנשירת שיער מוקדמת | איך לטפל בנשירת שיער שמתחילה בגיל צעיר? |
תנודות הורמונליות | אבחון וייעוץ רפואי לקבלת טיפול מתאים לאיזון המערכת |
תת תזונה וחוסר תזונתי | גיוון התזונה ונטילת תוספי תזונה לשיער של FLAWLESS |
הפרעות מצב רוח | טיפול נפשי-רגשי על ידי איש מקצוע מוסמך תוך ביצוע פעולות מרגיעות כמו מדיטציה ויוגה |
מחלות רקע ותרופות | איזון תרופתי על ידי איש מקצוע מהתחום הרפואי המתאים |
הרגלי טיפוח | הימנעות מאיסוף הדוק מדי של השיער, סירוק אגרסיבי, או שימוש במחליקים, צבעים וחומרים כימיים אחרים |
גורמים גנטיים | גם פה תזונה נכונה ותיסוף מתאים יכולים לעזור, אבל לפעמים יהיה צורך בתרופות נגד נשירה |
האם ניתן למנוע נשירת שיער בגיל צעיר?
איך מונעים נשירת שיער אצל נערות, נערים ואנשים צעירים? התשובה גם הפעם תלויה במה שגרם מלכתחילה לבעיה.
יש מצבים גנטיים מסוימים שלא ניתן יהיה למנוע אותם, בעוד מצבים אחרים כמו נשירה על רקע חוסר תזונתי או חוסר איזון הורמונלי יהיו לרוב הפיכים וברי מניעה.
בכל מקרה, שמירה על תזונה נכונה ונטילת תוסף תזונה לשיער כמו FLAWLESS יכולים רק להועיל לשיער, ולכן מדובר בשיטות בריאות ובטוחות עבור כמעט כל אחד (למשל נשים בהריון ונשים מניקות, שלהן לא מומלץ לצרוך את התוסף).
באופן כללי, כמו בכל בעיה גופנית שמתעוררת, הדרך הטובה ביותר למנוע את הידרדרות המצב היא לאבחן אותו בזמן ולטפל בהתאם.
לקריאת המשך: ויטמינים לשיער