מהי נשירת שיער פתאומית? לא מעט נשים וגברים סובלים מהתדלדלות ואובדן שיער שמתרחש באופן פתאומי ועלול לגרום למטרד אסתטי משמעותי.
במקרים מסוימים, התופעה עשויה אפילו להעיד על חסרים תזונתיים או בעיה בריאותית אחרת, כך שלא כדאי להתעלם מסימנים לנשירה מופרזת וחריגה.
חשוב לציין שנשירה היא פעולה שקורית באופן טבעי כחלק ממחזור צמיחת השיער. כולנו מאבדים בכל יום בין חמישים למאה שערות, שמפנות את מקומן לשערות חדשות.
כך שכל עוד התופעה נמצאת בטווח הנורמה, כנראה שלא מדובר בבעיה יוצאת דופן שמצריכה טיפול כלשהו.
עם זאת, כשמתרחש איבוד שיער פתאומי (hair loss) בשיעור מוגבר, מעבר לממוצע ובתוך פרק זמן מועט יחסית, ייתכן שקיימת בעיית רקע שדורשת טיפול.
אז מהם התסמינים והסיבות לנשירת שיער פתאומית, ואילו דרכי טיפול קיימות למניעת ופתרון הבעיה? כל התשובות במדריך הבא שלפניכם.
התסמינים של נשירת שיער פתאומית
להלן הסימפטומים האפשריים שיכולים להעיד על נשירה פתאומית:
שיער חלש: אם שמתם לב שהשיער שלכם נוטה להישבר ולנשור בקלות מפעולות פשוטות כמו סירוק או חפיפה, ייתכן ומדובר בנשירת שיער פתאומית.
התדלדלות השיער: סימן נוסף לתופעה יכול להיות שינוי בצפיפות השערות, כלומר אם השיער נראה פתאום פחות שופע ויותר דליל מבעבר.
התקרחויות: במקרים קיצוניים יכולה להתרחש התקרחות מפושטת או נקודתית בקודקוד הראש או בצדדיו, ואפילו במקומות אחרים בגוף. הקרחות יכולות להופיע בצורה של עיגולים נטולי שיער או באופן שמזכיר יותר התדלדלות כללית של השיער.
נשירת שיער גוף: אם השיער נושר לא רק בראש אלא באזורים נוספים בגוף כמו הידיים והרגליים, ייתכן שקיים מחסור חמור יחסית בחומרי תזונה חיוניים, חוסר איזון הורמונלי משמעותי, בעיה חיסונית אוטואימונית או מצב רפואי אחר.
מה עלול לגרום לנשירת שיער פתאומית?
אז למה נושר השיער פתאום? אלו הם גורמי הסיכון לנשירה פתאומית של שיער:
(1) גורמים הורמונליים: חוסר איזון במערכת ההורמונלית מהווה גורם סיכון עיקרי לנשירת שיער פתאומית אצל נשים או לנשירת שיער בגיל המעבר בקרב נשים וגברים כאחד. פעילות הורמונלית לא מווסתת יכולה לשבש את מחזור צמיחת השיער ולגרום לאובדן שיער מוגבר, צמיחה איטית מדי, הידקקות והחלשות השערות, או כל אלו יחד במקביל. שינויים הורמונליים נפוצים בקרב נשים לאחר היריון ולידה או נשים מניקות, כמו גם בקרב נשים וגברים שהגיעו לגיל המעבר, ולכן דלדול השיער נפוץ בקרב האוכלוסיות האלו.
(2) גורמים תורשתיים/גנטיים: תורשה וגנטיקה הן סיבות נפוצות לנשירת שיער אצל גברים בעיקר, אך לפעמים התופעה יכולה להופיע גם בקרב נשים. התקרחות תורשתית, או בשמה הקליני "אלופציה אנדרוגנטית", גורמת למפרצים נטולי שיער בצדי הקרקפת או בחלק העליון של הראש. אחד מהסימנים לנשירה על רקע גנטי או תורשתי היא התקרחות מוקדמת בגילאים צעירים יחסית, לפעמים אפילו בגילאי ה-20 וה-30.
(3) גורמים רפואיים: נשירה על רקע רפואי יכולה להיות מקושרת למגוון רחב של גורמים, חלקם תורשתיים וחלקם סביבתיים או קשורים בהתנהגות, אורח חיים ותזונה. סיבה רפואית נפוצה אחת היא מחסור תזונתי בוויטמינים לשיער כמו B12, ביוטין או חומצה פולית, או מינרלים כמו אבץ, סלניום ומגנזיום. צריכת חלבון וחומצות שומן חיוניות ברמה נמוכה מדי גם כן יכולה לפגוע במנגנוני בניית סיבי השערה. החסר התזונתי יכול להיגרם מקשת רחבה של גורמים, החל מבעיות ספיגה ועיכול ועד להרגלי תזונה לקויים שאינם מספקים לגוף מספיק נוטריאנטים. סיבות רפואיות נוספות יכולות להיות קשורות לטיפולים מסוימות כמו תרופות נגד דיכאון, יתר לחץ דם, פרקינסון, בעיות בבלוטת התריס וכמובן כימותרפיה. בנוסף, חוסר איזון רגשי וגורמים נפשיים כמו לחץ, מתח, חרדה ודיכאון יכולים לגרום לשיער לנשור פתאום.
איך אפשר לאבחן נשירת שיער פתאומית?
כשמתרחשת נשירת שיער מסיבית פתאומית, חשוב לרדת לשורש העניין ולהבין מהם הגורמים לתופעה כדי שניתן יהיה להתאים את הטיפול האופטימלי.
בדיקות לאבחון נשירת שיער פתאומית נעשות אצל דרמטולוג (רופא עור) שמתמחה באופן ספציפי בעור הקרקפת ובהפרעות במנגנוני צמיחת השיער.
בדיקת האבחון תכלול שלושה חלקים מרכזיים:
(1) תשאול מקיף של המטופל אודות אופי הבעיה והיסטוריה רפואית אישית ומשפחתית
(2) בדיקה פיזיקלית שכוללת בחינת הקרקפת ואם יש צורך בכך, גם דגימות מעור הקרקפת
(3) בדיקות מעבדה לגילוי חסרים תזונתיים או מדדים אחרים שיכולים להעיד על בעיית רקע
לצד האבחון הרפואי, כדאי לבצע ניטור ובקרה עצמאית על השיער כדי להבין טוב יותר את קצב ודפוסי הנשירה.
טיפול בנשירת שיער פתאומית
עד כה, הבנו מהם הסימנים לנשירה פתאומית, מה יכול לגרום לתופעה ואיך אפשר לגלות מהם אותם הגורמים. השאלה הבאה היא איך אפשר לטפל בנשירת שיער פתאומית? ואיך למנוע נשירת שיער לפני שהיא מתרחשת?
הנה כמה דרכי טיפול ומניעה של אובדן שיער פתאומי:
(1) תוספי תזונה לחיזוק השערה
כדי למנוע ולטפל בתופעה, אפשר ליטול מינרלים וויטמינים נגד נשירת שיער. ישנו מגוון רחב של תוספי תזונה לחיזוק ושיקום השערה, כמו למשל FLAWLESS.
מדובר בסוכריות ג'לי שמכילות קומפלקס ייחודי שמכיל חומרי תזונה חיוניים לבריאות השיער, העור והציפורניים:
אבץ: מינרל חשוב שמעורב בתהליכים מטבוליים שונים ברמה התאית, ומשחק תפקיד קריטי בסינתוז חלבונים ורקמות הקשורות בהתפתחות השיער. עוד על אבץ לשיער.
כולין: רכיב תזונתי מרכזי לתהליכי ייצור קרומי התאים, אשר מסייע לחיזוק השערות ושמירה על גמישותן.
יוד: עוד מינרל חיוני שמספק הקלה למצבי עור דלקתיים שיכולים לפגוע בבריאות השיער, העור והציפורניים.
ויטמיני A, B, C, D ו-E: כל אחד ממשפחת הוויטמינים הללו משתתף בתהליכים ביו-כימיים ופיזיולוגיים שמעודדים את צמיחת השיער, בין אם במישרין ובין אם בצורה עקיפה.
קולגן: חלבון מרכזי בגוף האדם, שבאמצעותו מיוצרים מבנים סיביים המכונים "רקמות חיבור". הרקמות הללו הן למעשה אבני הבניין של כל הרקמות בגוף, כולל אלו שמרכיבות את העור, זקיקי השיער והציפורניים.
(2) טיפולים טבעיים למניעת נשירה
גישות הוליסטיות כמו אירווודה ורפואה סינית מטפלות בגוף והנפש בצורה כוללנית, ומציעות מספר פתרונות גם לשיקום ומניעת נשירה מופרזת.
השיטות הללו דוגלות באיזון הגוף והנפש תוך מתן תמיכה לכלל המערכות בגוף, במטרה לאפשר להן לבצע את פעולתן בצורה המיטבית.
טיפולים כמו דיקור, עיסוי שמנים, צמחי מרפא ושינוי הרגלי תזונה יכולים לסייע לאזן את המערכת ההורמונלית ואת מערכת החיסון, באופן שמיטיב גם המנגנונים שאחראים על בניין וצמיחת השערות.
(3) טיפולים רפואיים נגד נשירה
הרפואה הקונבנציונלית מציעה מגוון תכשירים דרמטולוגיים שמכילים רכיבים פעילים שמסייעים במאבק נגד נשירה.
חלקם מסייעים למניעת נשירה, אחרים עוזרים להאצת קצב הצמיחה, ואילו חומרים מסוימים מיועדים דווקא לחיזוק ועיבוי השערות כי ליצור מראה בריא ושופע יותר.
התכשירים הרפואיים מגיעים בצורות שונות, כולל בשמפו, שמן או כדורים לבליעה. חלק מהתכשירים מצריכים מרשם רופא. חשוב לקחת בחשבון שכמו כל תרופה, גם הטיפולים הללו כוללים סיכון מסוים לתופעות לוואי.
לא משנה באיזו שיטה בוחרים, תמיד כדאי להתייעץ לפני כן עם הרופא המטפל או גורם מקצועי אחר. חשוב לבדוק שהטיפול שנוטלים קיבל את חותמת משרד הבריאות הישראלי ורצוי גם האמריקאי.
Comments